Aktuellt

 • 23 december 2016
  Järnbruket genom historien – bland silvermynt och medaljer

  Det är nästan svårt att förstå ibland. Men i över ett sekel har Tierps Järnbruk gjutit järn för olika ändamål. Mer än 120 år i gjuteriets tjänst sätter sina spår – avtryck som är värda att återberättas. Följ med på en järnbruksresa som tar sin början med en ovanligt innovativ smedjeägare under 1800-talets slutskede.

  1894 för att vara exakt, det var året som fabrikör Stenborg, efter att under många år drivit en lokal smedja, slog upp portarna till Aug. Stenborg Gjuteri AB. August Stenborg visste vad han sysslade med. Det dröjde inte lång tid innan gjuteriet – som vid denna tid specialiserade sig på att tillverka jordbruks- och skogsredskap – skulle göra sitt första stora avtryck på den svenska industriella kartan.

  Landets enda kvarvarande tillverkare av gatugods tar form     

  Vid Stockholmsutställningen 1897 har August Stenborg äran att motta silvermedalj för sin kreativa förnyelse av fjäderharven. “Stenborgs nya fjäderharv” med monterad framplanka effektiviserade och sparade ovärderlig tid för landets bönder när rotogräset skulle rensas från fälten. Ett patent som under överskådlig tid skulle utgöra hörnstenen i gjuteriets produktion.

  Något som skulle stå sig fram till att tillverkningen av gatubetäckningar tog fart 1920. I modern tid utgörs ca 70 % av Tierps Järnbruks produktion av gatugodsproduktion. Vi är långt ifrån färdiga. Vi planerar att fortsätta vara ett gjuteri som sätter Tierp på kartan i minst ett sekel till!

  Vill du veta mer om vår historia? HÄR hittar du en fullständig tidslinje som skildrar viktiga händelser i järnbrukets historia.