Aktuellt

 • 03 mars 2017
  My heart is a metronome – bandet som omfamnar brunnslocket

  I mitten av februari nåddes vi av en bild föreställande ett av våra patenterade brunnslock i snörusket. Vid första anblick ett helt vanligt stycke gatugods. Men en liten detalj kände vi inte igen – där vi normalt placerar våra kända A-betäckningar fanns nu en annan symbol.

  Det alternativa brunnslocket visades sig vara omslaget till det lokala rockbandet My heart is metronomes senaste singelsläpp, som passande nog bär just namnet “Tierp”. Vi blev inte mindre imponerade av gruppens kreativa tilltag när vi hörde deras nya EP som har samma namn.

  När de sedan, som grädde på Tierp-moset, samlas runt ett brunnslock i en egenproducerad video till låten var de gemensamma nämnarna alldeles för många för att ignorera.

  Vi tog därför ett kortare snack med bandet för att djupdyka i deras förkärlek till Tierp.

  Klassisk musikjournalistfråga: Hur skulle ni beskriva My heart is a metronomes musik?    

  Alternativ rock med poppiga melodier och stor ljudbild, kanske? Svårt det där!

  Er nya EP heter rätt och slätt “Tierp”. Hur kommer det sig att Tierp spelar en så central del i ert senaste släpp?

  Mattis (sång/gitarr) är born & raised där och Gustaf (bas) har bott i trakterna han med. Det kändes även som en fin grej att få lyfta en mindre ort, som även råkar ha blivit utsedd till ’Sveriges fulaste ort’. Klart det är rätt fult, men har man växt upp och har sina vänner och minnen där så är det mycket mer än så. Det är också på tok för mycket fokus på Stockholm på den svenska musikscenen idag.

  Ni verkar vara smått besatta av gatubetäckningar i er orkester. Järnbrukets berömda A-brunnslock syns både i videon till titellåten och på EP:ns skivomslag. Varför?

  Brunnslocken är bland det första folk tänker på när dom hör Tierp. Dom finns över hela Sverige, t o m utomlands. Det blir lite som en symbol för orten.

  press3myheart

  Vi tolkar det som att ni inte heller har så mycket till övers för skrönorna om A-brunnars påstådda otursbringande kraft?

  Hehe, njae. Vi tror inte på sådant trams. Mattis drog iofs en fin vurpa alldeles intill locket i musikvideon…

  De gemensamma nämnarna slutar inte där – precis som oss på Järnbruket så ligger miljöfrågor er nära om hjärtat…  

  I media skrivs det mycket mer om flyktingpolitik, vård, skola och skatter hit och dit än om miljöfrågan – varför? Självklart är även dessa viktiga frågor, men om allt går åt helsike, d.v.s. när haven är utfiskade, miljögifterna gör oss sjuka, marken inte går att odla längre och havsnivåerna stiger och lägger länder under vatten och tvingar folk på flykt så blir alla andra frågor sekundära. Vänta, det händer ju nu? Därför.

  My heart is metronome har releasefest för “Tierp” på V-dala nation i Uppsala den 17 mars. Räkna med lapp på luckan – bandet har omskrivits i både svensk som internationell musikpress. Det här är inte sista gången ni kommer få stifta bekantskap med vårt nya favoritband i Järnbrukets sociala flöden. Håll utkik framöver!

   

  Följ My heart is a metronome på Facebook och lyssna via Spotify.

  Läs mer om vårt utbud av brunnslock i gjutjärn.