Aktuellt

 • 14 maj 2017
  Brunnslock utställd på Liljevalchs Vårsalong

  Liljevalchs årliga vårutställning lockar tiotusentals besökare varje år och är en självklar klassiker i den svenska konstkalendern. 2017-upplagan av vårsalongen var inget undantag. Ett av de utvalda konstverken som årets besökare kunde beskåda var en gammal järnbruketbekanting – nämligen ett av våra klassiska brunnslock.

  Ända sedan Liljevalchs konsthall slog upp sina portar på Södra Djurgården i Stockholm 1917 har syftet varit att lyfta fram samtida och mindre kända konstnärer. Liljevalchs har varit en viktig språngbräda för storheter som Carl Larsson, Anders Zorn och Bruno Liljefors.

  Huruvida Enköpingssonen Fredrik Eriksson kommer gå i samma fotspår återstår att se, men han tillhörde i alla fall den exklusiva skaran konstnärer, totalt 127 till antalet, som fick visa upp sina verk under årets vårsalong. Fredrik är skulptör och har skapat en fantastisk kloakbil, vars färd genom Stockholms avloppssystem videodokumenterats.

  Den unika bilen går att dela i två delar och går ner i ett helt vanligt brunnslock. För att poängtera fordonets smarta funktionalitet placerade Fredrik ett av Tierps Järnbruks A-brunnslock bredvid sin eldrivna kloakbil.

  Nyfiken på hur verket såg ut? Följ med en rundvandring av utställningen (brunnslocket skymtas efter ca 18 minuter in i filmen) eller läs mer om vårt gatugods och betäckningar.